scena urbana | Scena Cetăţii
833
page-template-default,page,page-id-833,page-parent,page-child,parent-pageid-1794,mkd-core-2.1,mikado-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hornet child-child-ver-2.0.0,hornet-ver-2.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,no_animation_on_touch,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Scena Cetăţii

oneScena Cetăţii a fost un eveniment-semnal care a concentrat atenţia publicului şi a autorităţilor locale asupra zonei cu fortificaţii şi clădiri de  garnizoană de pe Dealul Cetăţuia din Cluj-Napoca.  Scopul evenimentului a fost crearea anui precedent care să încurajeze manifestările artistice pe Cetăţuie, astfel încât, în timp, zona să devină  un incubator cultural. În acest sens, programul evenimentului a inclus instalaţii de landart,  spectacole de artă, expoziţii de arhitectură, programe pentru copii, tururi  ghidate şi ateliere de film şi fotografie.

scena cetatii3

Pe suprafaţa Cetăţuii, în numeroase locuri, au fost amplasate instalaţii landart, create de două echipe conduse de artistul internațional Denis Tricot (instalaţii de lemn curbat), şi de artistul local Emil Dobriban (un cuib la scară mare şi un turn al Cetăţii). În plus, pe durata evenimentului, pe Cetățuie a fost relocat bustul prințesei Sissi pe piedestalul original.
scena cetatii2
Deschiderea evenimentului a fost anunţată printr-o defilare a fanfarei “Divizia 4 – Gemina”, care a condus publicul spre Cetăţuie, unde au fost întâmpinaţi cu un recital de muzică clasică şi spectacol coregrafic susţinut de Opera Group Project. Seara a fost un real succes ţinând cont atât de publicul larg prezent la eveniment, cât şi de faptul că spectacolul, deşi transmis în direct, a fost redifuzat de mai multe ori, într-o perioadă relativ scurtă de timp.

scena cetatii5-3
Programele pentru copii s-au desfăşurat pe singurul bastion care a rămas neatins de- alungul anilor, dintre cele patru ale cetăţii austriece. Pe durata evenimentului acesta a primit denumirea de „Bastionul Copiilor”, fiind special amenajat pentru copii. Activităţile s-au desfăşurat sâmbătă şi duminică între orele 10:00 şi 19:00. Scopul activităților era de a se familiariza cu istoricul Cetăţuie prin intermediul jocurilor. Astfel au realizat şi ei o machetă a Cetăţuii după imaginația lor, şi-au făcut elemente de armament (săbii, coifuri, scuturi), au fost la vânătoare de comori şi şi-au “apărat cetatea” în cadrul diverselor jocuri. Pe lângă jocurile dinamice, copiii au avut putut participa la ateliere cu diverse activităţi specifice: un colţişor al bastionului a fost special amenajat pentru atelierul de pictură, numit CoPiicasso, un alt colţişor a fost amenajat pentru atelierul de lucru manual, intitulat Atelierul lui Gepetto, iar al treilea atelier a fost pentru pictură pe față.

scena cetatii4
Evenimentul a fost deschis de Opera Group Project sustinuti coregrafic de balerini ai Operei Nationale Cluj. Spectacolul a fost transmis live pe TVR Cluj si in reluare pe TVR de cateva ori.
Programul evenimentului a inclus în fiecare seară câte două spectacole de artă. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un spectacol de teatru în aer liber susţinut de Waiting Room Project şi un spectacol de dans baroc realizat de ansamblul Passegio. În seara de duminica, trupa Artgotica a susţinut un spectacol cu efecte pirotehnice şi jonglerii cu steagul, urmat de un moment de implicare a publicului prin lansarea unor lampioane, încununare a Cetăţuii ca nou pol cultural.