scena urbana | Radu-Mircea Giurgiu
3169
page-template-default,page,page-id-3169,page-child,parent-pageid-274,mkd-core-2.1,mikado-core-2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hornet child-child-ver-2.0.0,hornet-ver-2.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,no_animation_on_touch,grid_1300,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Radu-Mircea Giurgiu

radu.g

 

Am fost inclus în proiectul Scena Urbană încă de la inceput. Am acceptat după prima ședinţă în care s-au schiţat câteva idei pentru primul eveniment. Mi-a plăcut echipa, mi-a plăcut iniţiativa proiectului și m-a convins provocarea de a-mi lărgile orizontul de activitate și de a-mi testa creativitatea în cu totul alte circumstanţe decât cele familiare mie, până atunci. Evenimentele SU au impact semnificativ atât pe termen scurt cât și pe termen lung. În timpul evenimentelor, clujenii au prilejul de a asista la spectacole, concerte, creaţii de artă etc., în spaţii inedite, cunoscute lor, dar nevalorificate până atunci. Ei se bucură de spectacole și de spaţiu şi astfel, împreună, acel spaţiu reprimește locul care i se cuvine în comunitatea locală. Pe termen lung, intervenţiile noastre efemere și repetate în spaţiul public pot duce la transformări definitive ale acestor spaţii, în scene de spectacole, jocuri, artă etc. care să nu mai aibă nevoie de noi ca mijlocitori, ci alte organizaţii sau persoane independente să se manifeste, pentru ca comunitatea clujeană să se bucure de aceste activităţi.

Proiectele pe care Scena Urbană le desfășoară în Cluj au inevitabil și un rol educativ. Ne propunem să revitalizăm spaţiile uitate din oraș, iar efectul în comunitate să reprezinte o schimbare în mentalitate, care să se transforme într-o viziune pozitivă asupra spaţiilor publice. Să nu fie categorisite în alb și negru, ci să fie redescoperite și reinterpretate, și în cele din urmă, să-și recâștige locul în sufletele oamenilor.

Din 2012, de când am pornit proiectul Scena Urbană, am foarte multe amintiri frumoase pe care le preţuiesc și care îmi dau energie să continui această minunată aventură. Unul dintre ele este chiar de la primul eveniment, Scena Cetăţii 2012. Era prima mea întălnire cu organizarea la un nivel așa de ridicat și găndurile îmi alergau în toate direcţiile încercănd să rezolv toate lucrurile la timp pentru eveniment. Ajuns pe Cetăţuie cu artistul francez Denis Tricot, l-am condus să vadă lemnele pregătite pentru sculptura ce avea să o facă. Eram la fel de încordat și de grăbit. El a luat câteva lemne și fără să mă întrebe prea multe, m-a rugat să fac o sculptură spontană. Puţin intimidat de o nouă sarcină pe lângă cele care deja mă solicitau, am acceptat. Eu am încercat să termin căt mai repede ca să mergem mai departe, dar nu reușeam să așez stabil lemnele . M-a rugat atunci să ma opresc și să nu grăbesc lemnul. Împreună am construit o sculptură spontană, iar acel moment parcă a liniștit toată agitaţia din jurul meu și am reușit să mă bucur de fiecare clipă din acel proces.

Scena Urbană pentru mine este un angajament luat cu mine însumi și o responsabilitate faţă de oamenii cu care lucrăm. Mai mult decât atât, Scena Urbană este gura de oxigen de care am nevoie, după lucrări personale în mediul privat. La SU nu există limitare de creaţie și ideile se conturează în proiecte care mă bucură. Prin proiectele derulate cu Scena Urbană am cunoscut foarte mulţi oameni din diverse domenii și din culturi diferite, care m-au inspirat. In cele din urmă, cred că  Scena Urbană are o influenţă semnificativă în viața mea și în modul meu de a gândi  și de a relaţiona cu tot ceea ce mă înconjoară.

 

radu